21 Temmuz 2009 Salı

Inu to Watashi no 10 no Yakusoku - J-Film

* Japonca: 犬と私の10の約束 / Inu to watashi no 10 no yakusoku
* Diğer Adları: 10 Promises To My Dog / Köpeğime Verdiğim 10 Söz
* Türü: Dram
* Yönetmen: Katsuhide Motoki
* Zaman: 117 Dakika
* Tema Şarkısı: BoA - "Be With You"

"Hayat, özellikle Hokkaido'da 14'üncü doğum gününü kutlarken babasının yaptığı ameliyattan çıkmasını bekleyen tek bir çocuk için yalnızlıktan başka bir şey değildir."

Film, tamamiyle bir kız ve köpeğiyle ilgili duygusal bir film. Eminim, köpeği ya da başka bir hayvanı olanlar bu filmi izlerken bol bol ağlamıştır. Tatlı, her şeyden abartısız olduğu için ben de çok sevdim...

"Ben ve köpeğim Socks (Çorap), bu şehirde doğduk. Çorap ile geçirdiğim 10 yılın hikayesini, şimdi sizlere anlatacağım."

Akari, babası doktor olan bir kızdır. Babası işi nedeniyle eve sürekli geç gelmektedir ve onunla vakit geçirememektedir. Akari zaten tek çocuktur, kendini çok yalnız hisseder. Yine bir gün okuldan gelmekte olan Akari annesini evde göremez. O sırada, bahçelerinin orada küçük bir köpek görür. Kovalar, kovalar ama nafile... Köpekçik kaçtıkça kaçar, saklanabildikçe saklanır. O sırada bir telefon gelir. Akari'nin babası Annesi’nin şu anda hastanede olduğunu ve bir kaç gün orada kalacağını söyler. Aslında Annesi'nin tedavi edilemez bir hastalığı vardır ama bunun farkında değildir Akari...

O akşam, yine evinde tek başına oturur. Annesi de yoktur şimdi yanında, bu sefer yine babasını bekler. Ama zaten babası eve hep geç gelmektedir. Sonraki gün, babasıyla beraber kahvaltı yaparken çimenlikte bir hışırtı görürler. Bu hışırtıyı çıkaran bizim küçük köpekçikten de başkası değildir elbet. Akari yine köpeğin peşinden koşar. Kovalar da kovalar... Bu sefer üstüne bir gömlek atıp köpekçiği yakalayıverir.

"Annemi ne zaman ziyaret etsem, benden 10 dakika daha kalmamı istiyor."

Akari, bu sefer Annesini ziyaret ettiğinde kucağında bir sürpriz götürür. O sürprizde bizim "Çorap"tır. Annesiyle beraber bahçede otururlarken köpeğe isim düşünmeye başlarlar. Annesi patilerindeki lekelere bakarak adı "Çorap" olsun der. Böylece köpekçiğimizin ismi de kararlaştırılmış olur.

"Bir köpeğe bakmak istiyorsan, 10 söz'ü bilmen gerek."

Annesi Akariye eğer bir köpeğe bakacaksa, bu 10 sözü bilmesi gerektiğini söyler. Köpeği kucağına alıp onun ağzından konuşarak anlatmaya başlar.

"1. Söylediğim şeyleri sabırla dinle.
2. Bana güven. Ben her zaman senin yanındayım.
3. Benimle bol bol oyna.
4. Benimde duygularımın olduğunu, asla unutma.
5. Asla kavga etmeyelim, büyüğüdüğümüzde ben kazanırım çünkü. (XD)
6. Sana itaat etmessem, haklı bir sebebim vardır.
7. Senin okulun ve arkadaşların var ama benim için sadece sen varsın.
8. Büyüsem bile, hep en yakın arkadaşım ol.
9. Ben yaklaşık 10 yıl yaşayabilirim o yüzden, yaşadığımız her dakikayı değerlendirelim.
10. Beraber geçirdiğimiz zamanları asla unutma ve vaktim geldiğinde yanımda ol."


Akari, bu sözleri verir vermesine ama, büyüyünce tutabilecek midir acaba? Kızımızın Annesi, beklenenden daha çabuk hastaneden taburcu olur. Aradan biraz daha zaman geçtikten sonra daha fenalaşır ve tekrar hastaneye kaldırılır ve vefat eder.

Yıllar geçer, Çorap büyür. Akari'nin babası terfi eder ve Sapporo'ya taşınmak zorunda kalırlar. Kalacakları yurtta hayvan beslemek yasak olduğundan Çorap'ı yanlarında götüremezler. Akari Çorap'ı çocukluk arkadaşına emanet eder ve gider. Çocukluk Arkadaşı’nın daha sonradan Paris'e gitmesiyle Çorap Akari'yi bulmaya gelir. Gizlice taşındıkları yeni yere sokarlar onu XD Bahçeye bir kulübe yaparlar.

7 yıl geçer. Akari üniversite öğrencisidir. Veterinerlik okumaktadır. Babası en sonunda dayanamayıp işi bırakmıştır ve eski evlerine geri dönmüşlerdir. Daha sonra kendi kliniğini açar. Ayrıca unutmadan kendisi artık Ameliyat bıçağı yerine Mutfak bıçağı kullanmaktadır XD Köpekleri kliniklerinde çok meşhur olmuştur ve gelen hastalar Çorap ile oynamayı çok severler.

Akari, reklam afişlerinin olduğu bir yerden geçerken afişlerin birinde eski çocukluk arkadaşını görür ve onu görmeye gider. Görüşmeyeli 10 yıl olmuştur. Hazır birbirlerini bulmuşken tekrar görüşme kararı alırlar. Eve giderken beraber yürürler, el ele tutuşurlar falan. Bizim zavallı Çorapta kalır öyle ortada...

Akari artık mezun olacaktır. Mezun kıyafeti olarak gider Annesi'nin kimonosunu giyer. Çorap tam yemeğini verirken üstüne atlar ve kimonosu kirlenir diye Çorap'ı bir kenara atar. Çorap eve girer ama kızımız dışardaki kulübeye atar, camları kapar ve perdeleri çeker...

Okulundan mezun olan Akari, Asahikiwa hayvanat bahçesinde çalışmak için oturduğu yerden ayrılmak zorunda kalır. Çorap'ı babasına emanet eder. Çorap arkasından, üzgün üzgün bakar... Kızımız bu sefer çocukluk arkadaşı Hoshi-kun'u ziyarete gider ama kötü bir şeyle karşılaşır. Hoshi eskisi gibi parmaklarını oynatamamaktadır ve rehabilitasyona ihtiyacı vardır.

Hoshi-kun'a nasıl yardım edebilirim derken, o sırada aklına bir şey gelir. Küçükken Annesi öldüğünde 2 gün boyunca yüz üstü yatakta yatmış, boynu tutulmuştur ve boynunun düzelmesi Çorap sayesinde olmuştur. Bizim tatlı Çorap'ımız yardım etmez mi hiç. Ağzına hemen Akari'nin verdiği mektubu alıp Hoshi'ye götürür. Hoshi, eskiden Çorap için pop bir parça çalmıştır ailesi sadece klasik müzik çalmasına izin verirken. Akari'nin Annesi'nin en çok sevdiği şarkıdır bu. Hem çalar, hem söyler. Çorap'ta bol bol kuyruğunu sallar XD

Akari, Çorap'a teşekkür etmeyi unutmaz bu sefer. Ve sonra, kızımız beklenilen şeyi söyler.

"Çorap, affet beni. Son zamanlarda sadece kendimi düşünür olmuştum. Ve sana soğuk davrandım. Affet beni, Çorap."

Çorap'ın küçüklük halleri gelir Akari'nin aklına. Hüzünlenir. Çorap'ı kulübesine götürmek ister. Ama, Çorap ayağa kalkamaz düzgünce. Ve kızımızın ağzından şu kelimeler dökülür;

"Çorap görmeyeli son günlerde çok güçsüzleşmiş."

Akari, Hoshi'den bir mail alır. Mail'de "Doğum günün kutlu olsun, 10 yıllık arkadaşlığımız için." yazmaktadır. Bu sırada aklına, annesinin söylediği o 10 sözden biri ve hatta en önemlisi gelir.

"Ben yaklaşık 10 yıl yaşayabilirim o yüzden, yaşadığımız her dakikayı değerlendirelim."

Babasını aramaya karar verir Çorap ne yapıyor diye. Bol bol uyuyormuş bu sıralar. Sonra başka bir gün bu sefer, babası Akari'yi arar. Çorap, iyi değildir artık...

Akari hemen eve gelir Çorap için. Babası da bu sırada Çorapla konuşmaktadır.

"Senin sayende, Akari hiç yalnız kalmadan mutlu büyüdü. Teşekkür ederim."

Akari eve geldiğinde, Çorap'ı yerde yatarken bulur. Öyle güçsüzdür ki, kafasını Akari bile zor kaldırır. Babası, Akari'ye yine bir şey hatırlatır.

"Çorap'a verdiğin 10 sözü hatırlıyor musun, Akari?"

Babası, Akari'ye Annesi'nin yazdığı, "Çorap ve kendi arasında" olan 10 sözü ifade eden ajandayı verir.

"10 yılın bu kadar çabuk geçeceğini hiç düşünmemiştim..."
"Çorap, gitme..."

Çorap, ölürken Akari'ye patisini uzatır.

"Çorap, her zaman yanımda olduğun için teşekkür ederim..."

Çorap'ın kulübesinde bir şey bulur daha sonra Babası ve Akari. Kendi fotoğraflarını alıp kulübesine getirmiş.

"Çorap kendi fotoğraflarına bayılırdı."

Sadece fotoğraflar yokmuş Çorap'ın kulübesinde. Bir mektupta varmış. Annesi yazmış bu mektubu Akari'ye...

"Nasılsın, Akari? Çorap, hayatta olduğu sürece, benim yerimi doldurabilir. O sana bakacaktır. Ama o senin kadar uzun yaşamayacak. Ve o gittiğinde, ben rüzgâr olacağım. Bir gün, bana aynı rüzgâr’a benzediğimi söylemiştin, değil mi? Bir dahaki rüzgâr esişinde, benim ziyarete geldiğimi düşün.

Sonsuz sevgilerle,

Annen."


Ve sonda, Akari'nin Annesi'nin ve Çorap'ın resmi ile birlikte Hoshi ile evlendiğini görürüz.

"Baba. Şimdi de bir gelin olarak konuşabilir miyim?
Konuşma lütfen!
Çocukluğumdan şu ana dek yaptığın her şey için teşekkür ederim."


Puan: 8

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder